Кратка история на НЛП

Невро-лингвистичното програмиране е създадено през 1970 г. Ричард Бандлър, наскоро завършил Калифорнийския университет „Санта Круз”, и Джон Гриндър, професор в същия университет, започват да изучават характеристиките на комуникацията, използвана от някои от най-известните психотерапевти за лечение и въздействие върху техните пациенти.

Бандлър и Гриндер първоначално се срещат с Фридрих Перлс (Гещалт терапевт) в Калифорния. След като извличат и разглеждат моделите на Перлс, двамата започват да анализират комуникацията на семейния терапевт Вирджиния Сатър. Удивителното умение на Сатър да проявява съпричастност, съчетано с уникалния й терапевтичен стил, кара двамата да започнат внимателно да изучават езика на Вирджиния.

По същото време антропологът Грегъри Бейтсън съветва Бандлър да анализира работата на Милтън Ериксон, известен като един от най-добрите клинични хипнотизатори. Моделите, които Бандлър извлича от него, демонстрират уникалната ефективност на комуникацията в психотерапията.

Резултатът от анализа и моделирането на тези три терапии е издаването на две изключителни книги: „Структура на магията” и „Моделите на техниките на хипноза на Милтън Ериксон”.

В края на 70-те години на ХХ век един изключително надарен ученик на Бандлър, Робърт Дилтс, се включва в разработването на НЛП. Той е смятан за първия, който дава на НЛП статут на наука. И днес Дилтс продължава работата си в тази сфера, като непрекъснато увеличава областите на приложение - от бизнес до лечение на болести, смятани за нелечими, и коучинг.

Популярността на НЛП расте и през 80-те години, когато са издадени три особено важни книги: „Терапевтични метаморфози”, „Хипноза и промяна” и „Преструктуриране”.

И други изследователи се включват в разработването на НЛП: Лесли Камерън Бандлър, Дейвид Гордън, Стивън Гилиган (ученик на Ериксон), Стив и Конирей Андреас (автори на „Промени съзнанието си” и „По-дълбоко аз”).

В средата на 80-те един обещаващ млад мъж на име Антъни Робинс взема участие в курсовете на Бандлър и Гриндър. Едва на 24 години, той написва книгата „Да вземем най-доброто от себе си и от другите”, която по-късно се превръща в бестселър. Робинс започва да води курсове по НЛП, посещавани от хиляди.

В днешно време Ричард Бандлър продължава да е най-известното име в света на НЛП. Приключил с академичната си кариера, Джон Гриндър се е отдал предимно на корпоративен мениджмънт тренинг.

Дилтс преподава в университета „Санта Круз”, където продължава да води курсове по НЛП заедно с Джутит де Лозиър. Стив и Конирей Андреас живеят и работят в Колорадо.

Един от последните студенти на Бандлър, Тед Джеймс, разработил интересни техники, описани в книгата му „НЛП Терапия по линията на времето”, има самостоятелна практика на Хаваите.

Изследванията в сферата на НЛП продължават и днес, благодарение на делото на Бандлър, Гриндър, Дилтс и множество сертифицирани треньори в световен мащаб.

Бандлър продължава да работи с Джон ла Вал - изключителен треньор и консултант, специализирал в най-съвременните приложения на НЛП в бизнеса, съавтор на Бандлър на книгата „НЛП за въздействието”.

Бандлър развива и нови революционни техники: Разработване на човешкия потенциал (РЧП) и Невро-хипнотично препрограмиране (НХП).

Сферите на приложение на НЛП се увеличават лавинообразно. Днес НЛП се използва в психотерапията, комуникацията, методите на бързо научаване, търговията, бизнеса, лидерството, спорта, политиката, здравеопазването и стотици други области.

Базирано на принцип, наречен „модел на изключителните хора”, НЛП днес е най-напредничавата наука, която предлага схеми на мислене и действие в подкрепа на всеки, изпитал вътрешна необходимост да подобри резултатите си на кое да е поприще.

Запиши се за НЛП БЮЛЕТИН и получавай БЕЗПЛАТНО ексклузивни материали от света на НЛП!